100 jaar Elfstedentocht

02-01-2009 - Het is vandaag op de kop af 100 jaar geleden dat de eerste Elfstedentocht werd verreden. Door verscheidene media wordt hier aandacht aan gegeven. Fansels wil fansels (vanzelfsprekend) niet achterblijven.

Net nu het deze week vroor dat het kraakte, was er door verscheidene media veel aandacht voor de allereerste Elfstedentocht. Er was een speciaal programma van 'Andere tijden'. De kranten stonden er bol van en ook Google had het logo aangepast.

In de regel is het zo dat als het maar een beetje vriest, Friezen wel wat voelen kriebelen in hun bloed. Men heeft wel zin in een Elfstedentocht, maar men wacht rustig af en blijft nuchter. De rest van Nederland heeft het woord Elfstedentocht dan vaak al voor in de mond. Dit jaar is dat natuurlijk geheel terecht in verband met het verrijden van de eerste tocht der tochten precies een eeuw geleden.

Die tocht had drieëntwintig deelnemers en maar negen daarvan haalden de eindstreep. Als vandaag de dag deze tocht verreden zou worden, zouden dat aanmerkelijk meer zijn. En in deze tijd van media-aandacht op de dag zelf, zou men ook zeker de weg niet kwijt raken in de mist.

Maar hopen dat volgende week de vorst nog fors doorzet, zodat we na zo'n 12 jaar, misschien eind volgende week, weer kunnen genieten van een Elfstedentocht. Is het niet óp het ijs, of aan de kant daarvan, dan wel bij de kachel, voor de televisie.

Lês dizze blog yn it Frysk

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.