Nationale Gedichtendag 2012

29-01-2012 - Donderdag 26 januari was het Gedichtendag. Overal in het land en natuurlijk ook in onze provincie was er aandacht voor deze dag, onder andere in Sneek: de Grutte Gedichtejûn (de Grote Gedichtenavond).

Er was een flinke opkomst op de door Ensafh georganiseerde Grutte Gedichtejûn van zowel voordragers als publiek in veemarktcafé Vellinga in Sneek. Omdat ik graag en vaak wat pruts met tekst, rijm, dichten en #twichten, had ook ik mij opgegeven voor deze avond. Er waren een vijftigtal deelnemers die hun werk, of dat van iemand anders, naar voren bracht. Allerlei dichtvormen kwamen voorbij in net zoveel manieren van naar voren brengen. Aan alle kanten genieten van kunstige werken in prachtige volzinnen in verscheidene schakeringen en klanken. Het geheel werd aan elkaar gepraat door Piter Boersma. Voor, tussen en na de voordrachten trad het duo 'de Hoed en de Rand' op met gedichten op muziek. Door SneekTV werd de volgende reportage gemaakt.
Ik heb een aantal korte gedichtjes en een aantal #twichten voorgedragen. Mooi om te doen, maar voor een eerste keer ook wel erg spannend zo achter een microfoon.

Een van mijn korte gedichten:

Plak by de rûs

Mei ik sjonge yn dyn hert?
Of kinst dêr noch net oer?
Mei ik wenje yn dyn hert?
Of makket dy dat oerstjoer?
Mei ik dûnsje yn dyn hert?
Der is plak by de rûs!
Mei 'k miskien libje yn dyn hert...?

Och... dan kom ik inkeld wolris útfanhûs...

De volgende #twicht heb ik onder andere voorgelezen:

Langst nei de maitiid,
ferpakt yn tinzen,
ferleit al myn grinzen.
De winter is fertige,
ik sil der net om lige:
It makket my bliid..!

Volgend jaar zal er weer een Grutte Gedichtejûn worden georganiseerd, men wil er een traditie van maken. Of ik dan weer mee doe, weet ik nu nog niet. Als ik wat moois heb gemaakt doe ik mee. Ik dicht maar stil wat door. Waar ik wel zeker van ben, is dat ik er naartoe ga. Zo'n mooie avond zal mijn neus niet voorbij gaan. Eigenlijk bedoel ik dan ook ogen en oren natuurlijk.Vertaling gedicht 'Volop plaats'
Mag ik zingen in jouw hart?
Of kun je daar nog niet tegen?
Mag ik wonen in jouw hart?
Of maakt je dat overstuur?
Mag ik dansen in je hart?
Er is volop plaats!
Mag ik misschien leven in je hart...?
Och... dan kom ik alleen wel eens logeren...

Vertaling #twicht:
Verlangen naar het voorjaar,
verpakt in gedachten,
verlegt al mijn grenzen.
De winter is voorbij,
ik zal er niet om liegen:
het maakt me blij..!
 

Lês dizze blog yn it Frysk

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.