Eerste Fryske twitterdag

18-04-2012 - 19 april is de dag, dat de eerste Fryske twitterdag wordt gehouden. De tijdlijn fan @Fansels staat de hele week al vol met mensen die donderdag in het Fries gaan twitteren. De 'hashtag' Frysk (#Frysk) is in de tijd dat ik dit typ al 'trending topic' geworden. Ik ben benieuwd of dit morgen ook wereldwijd het geval zal zijn. Volgens mij heeft dat best een grote kans van slagen.

Toen ik op 3 april 2009 begon te twitteren, heb ik er goed over nagedacht of ik dat nu in het Fries of in het Nederlands zou doen. Omdat ik met Nederlandse tweets misschien een groter bereik zou hebben, heb ik wel even getwijfeld. Toch is het Fries geworden. Het staat het dichtst bij me. Ook kan men kennismaken met Fansels en Frysk. Een enkele keer wordt er wel eens om een vertaling van een tweet of een enkel woord gevraagd. Ik volg 424 mensen en ik wordt gevolgd door 555. Dit zijn natuurlijk niet allemaal Friezen.

Gedurende deze drie jaar heb ik door Twitter kennis gemaakt met veel mensen. Intussen heb ik ook in het echt met sommigen kennisgemaakt. Natuurlijk zijn de meeste van mijn volgers Friezen die ook in Fryslân wonen, maar het is mij gebleken dat mij ook heel veel Friezen 'om utens' (die buiten Friesland wonen) volgen.

Wie mijn tweets volgen, weten ook dat ik zo nu en dan #moaiwurd en #sechje twitter. Er wordt dan een uitleg gegeven over een mooi Fries woord of een gezegde. Tweets met deze hashtags komen ook op de website van Fansels terecht.

Over de hele wereld zijn er mensen die het bijzonder vinden om zo nu en dan Fries te lezen en door Fryske tweets verbonden te zijn met 'it Heitelân'. Ik krijg regelmatig tweets dat men blij is met mijn Fryske tweets.

Ik hoop dat ik nog lang kan twitteren en dat er langzamerhand meer Friezen in hun moedertaal zullen twitteren. Het mag dan morgen 'de earste Fryske twitterdei' zijn, maar voor mij is het, na ruim 22.700 Fryske tweets:

de 1.113de!

Lês dizze blog yn it Frysk

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.