Twitteren

06-05-2009 - Twitter is een internetdienst waarbij gebruikers korte berichtjes (140 karakters) publiceren. Deze manier van communiceren is overgewaaid uit Amerika. De naam Twitter komt van het Engelse woord 'twitter', wat gekwetter betekent. Het logo van Twitter is dan ook een klein vogeltje. Het twitteren zou in het Fries vertaald 'tsjotterje' of 'tsjetterje' heten.

Omdat ik het leuk vind allerlei dingen te onderzoeken en te benutten, ben ik sinds ruim een maand ook aan het twitteren geslagen. Ik schrijf mijn tweets, zo heten de berichtjes, in het Fries. In het begin vond ik het erg saai, maar nu ik meer mensen volg en meer mensen mij volgen, wordt het wel steeds leuker. Veel mensen twitteren met veel humor, dat doet mijn lachspieren goed en het werkt erg inspirerend. Het is, vooral voor mensen die thuis achter de computer werken, een verbinding met de buitenwereld. De twittercontacten zijn een soort van 'digitale collega's'.

Doordat ik onder andere Omrop Fryslân volg op Twitter, blijf ik op de hoogte van het laatste nieuws in en aangaande de provincie. Ook volg ik sinds eind april een aantal Friese twitteraars, die ook in het Fries 'tsjotterje'. Door deze mensen te volgen ben ik ook verscheidene weblogs gaan volgen, wat erg interessant is. Eerst dacht ik: dit vreet tijd, maar in de praktijk valt dat heel erg mee.

Wel is het natuurlijk vreemd dat wildvreemde mensen je doen en laten kunnen volgen, van tijd tot tijd bekruipt mij inderdaad het gevoel 'bekeken' te worden. Je hebt natuurlijk zelf in de hand wat je prijsgeeft op Twitter en wat je van iemand wel of niet leest.

En vanzelfsprekend: 'ieder vogeltje twittert zoals het gebekt is'.Lês dizze blog yn it Frysk

Reacties

Jorn op woensdag 6 mei 2009 om 14:31
Wolkom op twitter! Een pear digitale collega's is altiid wolkom!

Wopkje op woensdag 6 mei 2009 om 15:46
Tankewol Jorn!
Do bist fansels altyd wolkom by Fansels!

daam op woensdag 6 mei 2009 om 16:41
Sa is't mar krekt. Al dy weblogs bin ik yn in kertier troch. En twitterjen is (foar my) klearebare humor. Al is it soms ek hiel serieus. Mar dan moatst hiel goed tusken de rigels trochlêze kinne.