Meertaligheid

14-08-2009 - Een poos geleden schreef ik in het weblog van Fansels over de voordelen van tweetaligheid. In een tijdschrift las ik hierover het onderstaande artikel.

Terwijl ik in mijn vakantie lekker lezend aan het water zat, trof ik het volgende artikel aan in een tijdschrift (Psychologie magazine, maart 2009). Ik vond het zo interessant dat ik het graag met u deel.

'Meertalig kind kan zich beter inleven.

Piet legt een reep chocolade in het rechter keukenkastje en gaat buiten spelen. In zijn afwezigheid verplaatst zijn moeder de reep naar het linker keukenkastje. Waar zoekt Piet zijn chocolade als hij terugkomt?
Kinderen die tweetalig zijn opgevoed, zijn bijzonder goed in dergelijke raadseltjes, blijkt uit een Italiaans onderzoek. Beginnen de meeste 'gewone' kinderen rond hun vierde te begrijpen dat Piet zoekt op de plaats waar de chocolade niet meer ligt. Bij tweetalige kinderen is dat al met drie jaar.
Tweetalige kinderen zijn geoefend in situaties waarin de een iets wel verstaat en de ander niet, legt de onderzoekster uit. Ze zijn dus gewend om situaties vanuit verschillende perspectieven te bekijken'.

Een opmerkelijk artikel. Goed beschouwd reikt tweetaligheid nog verder dan communicatie alleen. Hieruit blijkt dat meertalige kinderen gewoon creatiever zijn in het bedenken van oplossingen!

Lês dizze blog yn it Frysk

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.