Anthriscus sylvestris

12-05-2009 - Fluitenkruid, plant met veervormige bladeren, holle stelen en witte bloemschermen, die vooral groeit in bermen.

Dit kruid heeft in 't Fries heel veel namen: hûnestank (hondenstank), kikkertsblom (kikkerbloem), kikkertskrûd (kikkerkruid),  luzeblêd (luizeblad), luzeblom (luizebloem), molk-en-bakblom (melk- en beschuitbloem), piperkrûd (peperkruid), slangekrûd (slangenkruid), spoekeblom (spokenbloem), stjonkblom (stinkbloem), stjonkhoarne (stinkhoorn), stjonkkrûd (stinkkruid) toeter en tongerblom (donderbloem),

Van huis noem ik fluitenkruid 'tongerblom'. Het is denk ik afhankelijk waar je vandaan komt, hoe je deze plant noemt. Het is eigenlijk onkruid, maar niet voor mij. Elk jaar kan ik er weer erg van genieten. Iemand kan mij zelfs blij maken met een boeket.

Ook heb ik me net een slag in de rondte gezocht om een bijlage van de Leeuwarder Courant van een aantal jaren geleden. Er is destijds een wedstrijd uitgeschreven met gedichten over het fluitenkruid. Ik weet zeker dat ik hem bewaard heb, maar ik weet niet meer waar. Ik had die gedichten nog graag eens willen lezen...


Lês dizze blog yn it Frysk

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.