Marktplaats weert Friese taal

02-03-2009 - Afgelopen vrijdag kwam in het nieuws dat Marktplaats.nl geen Friese advertenties opneemt op hun site. Marktplaats zegt niet in staat te zijn advertenties in het Fries goed te kunnen controleren.

In het Nederlands en in het Engels kun je terecht op Marktplaats.nl, maar in het Fries kunnen geen advertenties worden geplaatst. Volgens een woordvoerster van Marktplaats kan niemand van de werknemers controleren of er aanstootgevende teksten of illegaal materiaal wordt aangeboden.

Marktplaats beweert dat het slimmer is om een Nederlandse advertentie te plaatsen, omdat dan het bereik groter zou zijn. Het is toch eigenlijk wel vreemd dat mensen niet vrij zijn in de keuze van de taal van de advertentie. Bovendien hebben we het hier over Fries, de tweede rijkstaal van ons land.

Bovendien kan ik me niet voorstellen dat het aanbod van advertenties met illegale of aanstootgevende producten in het Fries zo verschrikkelijk groot zal zijn. Of zou ik me vergissen?

Voorzitter Jabik van der Bij van de belangenorganisatie Ried fan de Fryske Beweging (De Raad van de Friese Beweging) noemt het weren van het Fries op Marktplaats dwaasheid.

''Het is niet zo moeilijk om iemand te vinden die de taal controleert. Waarom zou je dan wel Engels toestaan en geen Fries?'' De raad overweegt naar de Ombudsman te stappen of een proefproces te beginnen. Het is een vorm van discriminatie en de Ried fan de Fryske Beweging beroept zich op het handvest voor minderheidstalen van het Europees verdrag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Om het Marktplaats.nl gemakkelijker te maken, heb ik vandaag mijn diensten aangeboden. Ik ben erg benieuwd of ik een reactie ontvang.

Lês dizze blog yn it Frysk

Reacties

Fansels op maandag 9 maart 2009 om 15:49
De volgende reactie kreeg ik van Marktplaats:
De folgjende reaktie krige ik fan Marktplaats:

Beste Wopkje,

Hartelijk dank voor uw aanbod, we zijn blij dat de Marktplaats community zo met ons meeleeft.
Op dit moment zullen we geen gebruik maken van uw diensten maar wie weet in de toekomst.

In ieder geval vinden we het heel fijn dat u bereidt bent ons te assisteren.

Met vriendelijke groet,

Helpdesk medewerker
www.marktplaats.nl

R.M.Markus op dinsdag 24 maart 2009 om 22:55
Als rechtgeaarde Fries ben ik het helemaal eens met jullie. De Friese taal moet blijven en adverteren moet ook kunnen.Laten we in hemelsnaam de gekte rond het gebruiken van de Engelse taal een halt toeroepen, of ben ik ouderwets? Fryslan boppe.