Lekker beppe, sûkerbôle

19-11-2008 - Dat Friezen zoetekauwen zijn is algemeen bekend. Denk maar aan verschillende Friese producten als bijvoorbeeld oranjekoek en suikerbrood.

Mijn vader vertelde vroeger vaak een oud volksverhaal dat gaat over Menno Simons uit Witmarsum. De Mennisten zouden tot de vroegste zoetekauwen moeten worden gerekend. Wat was het geval? In de eerste helft van de zestiende eeuw stond Simons in de open lucht te preken op een stroopvat. Het deksel van het vat brak en Simons zakte tot aan zijn middel in het zoete goedje. Om de man weer schoon te krijgen, hebben zijn aanhangers hem met z'n allen afgelikt. Sinds die tijd zijn Friezen verzot op zoetigheid.

Of dat waar is, weten we natuurlijk niet. Wel waar is, dat, als Friezen emigreren naar het buitenland, suikerbrood een van de Friese dingen is die zij missen.
De laatste jaren zijn er al heel veel 'hippe' recepten met suikerbrood ontstaan. Er bestaat bijvoorbeeld suikerbroodijs en suikerbroodpudding, al dan niet met Beerenburg of boerenjongens.

Een gewoon en lekker recept volgt hieronder. U moet zich natuurlijk niet elke dag te buiten gaan aan dit brood, want er zit zo'n 40% suiker in. Bij de koffie in plaats van gebak of bij een wat royaler ontbijt of lunch is het heerlijk. Vergeet niet om er ruim roomboter op te smeren alvorens het te eten.

Suikerbrood (bereiding: circa 2 uur)

75 gram boter
500 gram bloem
1 mespunt zout
1 1/2 dl melk
25 gram gist
3 eetlepels gembernat
2 eieren
1 theelepel kaneel
100 gram kandijsuiker

Bereiden

Smelt de boter in een pan op laag vuur en laat hem daarna afkoelen. Zeef de bloem met het zout boven een kom. Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in de lauwe melk. Maak een kuiltje in de bloem en giet de gistoplossing erin. Voeg de afgekoelde boter, het gembernat en de eieren toe en kneed alles tot een soepel deeg. Dek het deeg af met een vochtige doek en laat het 1 uur op een warme plek rijzen. Kneed kaneelpoeder en suiker door het deeg. Vet een broodblik in met boter en bestrooi de binnenkant met suiker. Doe het deeg in het blik en laat het 15 minuten narijzen. Verwarm intussen de oven op 200 graden Celcius. Bestrooi de bovenkant van het deeg met suiker en bak het brood in 30 minuten gaar en bruin.

Eet smakelijk!

Lês dizze blog yn it Frysk

Reacties

Sint Smeding op woensdag 19 november 2008 om 13:54
Ik haw ek wol ris wentelteefjes en sels tiramisu fan sûkerbôle iten. Grappich wat men allegearre betinke kin mei sokke klassike Fryske spesjaliteiten!

Wopkje op woensdag 19 november 2008 om 14:23
Betanke foar dyn reaksje, Sint!
Dat liket ek wol hiel lekker. Mar ris sjen, oft dêr in resept fan op te djipjen is.
Wytst dat 'wentelteefjes' yn it Frysk 'hânsfuotsjes' of 'brette hânsfuotsjes' hite?

Getje op vrijdag 27 november 2015 om 23:36
Ik zoek naar Sukermankes, of een recept voor Sukermankes.

Wopkje de Jong op zaterdag 28 november 2015 om 08:07
Hallo Getje,
Als ik 'sukermankes' google, dan kom ik uit op Ameland, maar zonder recepten. Zelf had ik hier nog nooit van gehoord. Zijn het een soort van 'speculaasmannen'?
Groet, Wopkje